‘Wiens probleem is dit nou eigenlijk?’ Deze vraag stelt Fred Dukel zichzelf als hij in 2014 ziet hoe groot de schuldenproblematiek is in Den Haag. Voor hem is het al snel duidelijk: schulden zijn niet alleen het probleem van de gemeente en er moet nodig iets gebeuren. Schuldenlab070 wordt opgericht, een innovatief samenwerkingsverband van publieke en private partijen dat in de daaropvolgende jaren diverse systeemdoorbraken weet te realiseren. Wat valt er te leren van dit succesvolle initiatief?
Oprichter Fred Dukel, inmiddels directeur SZW gemeente Den Haag, blikt terug op de start van Schuldenlab070. ‘Welke partijen hebben er belang bij dat er op een andere manier naar schulden wordt gekeken en dat het probleem wordt opgelost? Dat was een nieuw uitgangspunt. Als gemeente waren we gewend om vanuit wet- en regelgeving ons eigen ding te organiseren. Ik wist: we moeten nu naar buiten.’ Voor de verbinding met de buitenwereld zorgt mede-oprichter en ‘buitenboordmotor’ Sadik Harchaoui van Society Impact.
‘Er was een systeemdoorbraak nodig, dat konden we als gemeente niet alleen bereiken,’ bevestigt Frank Okhuijsen, domeinmanager financiële hulpverlening en – sinds 2019 – opdrachtgever van Schuldenlab070. ‘Er werden destijds veel tijd en geld in de schuldhulpverlening gestopt, maar het aantal mensen met schulden nam niet af.’ Dukel: ‘Als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan, krijg je wat je altijd kreeg. Ik wist dat het anders moest en dat de koek groter moest worden. Met eigen budgetten zouden we maar tot een bepaald niveau kunnen komen.’ Niet lang daarna werden de eerste private partners benaderd.
*Dit is het eerste deel van een artikel uit Publiek Denken: Zonder zorgen schuldenvrij. Rust en ruimte in hoofd en hart. Lees hier verder