nieuws Bestuurskracht

Complexe wet- en regelgeving hindert goede dienstverlening UWV

Het UWV kan door complexe wet- en regelgeving mensen niet altijd de hulp bieden die zij nodig hebben. Bovendien biedt regelgeving niet altijd de ruimte om af te wijken waar dat nodig is. Dat blijkt uit de ‘knelpuntenbrief’ van het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen), waarover het onlangs met de Tweede Kamer in gesprek ging.

UWV ziet dat veel problemen ontstaan door samenloop en stapeling van wetten en regelingen uitgevoerd door meerdere instantie zoals UWV, de Belastingdienst en DUO. Ook staat huidige wetgeving soms samenwerking tussen verschillende publieke dienstverlening in de weg, bijvoorbeeld doordat gegevensuitwisseling niet mogelijk is.

Ook in het arbeidsongeschiktheidsstelsel is vereenvoudigde wetgeving noodzakelijk. De regels zijn erg ingewikkeld, waardoor mensen met een WIA-uitkering onnodig lang in onzekerheid zitten en niet weten waar ze aan toe zijn. Nieuwe wetgeving biedt de mogelijkheid het arbeidsongeschiktheidsstelsel te verbeteren, zodat een stelsel ontstaat dat eenvoudig en toegankelijk is, waarbij terugkeer naar werk voorop staat en samenwerking tussen curatieve en sociale geneeskunde het uitgangspunt is, stelt het UWV.

Het UWV doet een beroep op de Kamer omdat ‘alle partijen nodig zijn om de knelpunten op te lossen’ en hoopt dat zaken snel verbeterd kunnen worden.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *