nieuws Bestuurskracht

Doorbraak in schuldenproblematiek

De schuldenproblematiek in Nederland groeit, met alle maatschappelijke en financiële gevolgen van dien. Binnen SchuldenlabNL werken meer dan 300 publieke en private organisaties op verschillende manieren samen om de problemen aan te pakken. Het is een gedeeld probleem en er is dus een gedeeld belang om er met elkaar iets aan te doen, aldus directeur Sadik Harchaoui. Een publiek-private samenwerking is volgens hem een voorwaarde om daadwerkelijk iets voor elkaar te krijgen.

SchuldenlabNL komt voort uit Schuldenlab070, een initiatief van de gemeente Den Haag en private partners. Directeur SZW Fred Dukel constateerde in 2016 dat de gemeente de schuldenproblematiek niet in haar eentje aankon, dat ze te weinig voor elkaar kreeg om mensen een duurzaam perspectief te geven en die mensen niet goed wist te bereiken. In Schuldenlab070 zocht de gemeente samen met private en publieke partijen naar doorbraakoplossingen om Den Haag schuldenzorgvrij te krijgen.

Ook Harchaoui en zijn Society Impact waren er toen al bij betrokken: ‘Schulden zijn niet alleen het probleem van de schuldenaar, maar raken de hele maatschappij: mensen kunnen hun energie, huur of belastingen niet betalen, ze zijn vaker ziek en minder productief. Door samen aan schulden te werken, bespaar je de maatschappij dus veel geld en leed. Daarnaast is er ook een welbegrepen eigen belang van organisaties om mee te doen, want het kost ontzettend veel geld. We ontdekten dat het zogenoemde welbegrepen eigen belang een goed startpunt was om samen te werken.’ Dat resulteerde in een aantal concrete projecten die wel zoden aan de dijk zette, waaronder het Jongeren Perspectief Fonds (JPF) voor jongeren van 18-27 jaar zonder inkomen, maar met schulden.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Publiek Denken 39: Publieke professional. Lees hier verder

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. “De schuldenproblematiek in Nederland groeit, [-] meer dan 300 publieke en private organisaties werken op verschillende manieren samen.”

    Dát is dus het probleem. Een PPS gaat dat niet oplossen, alleen institutionaliseren.
    Er zijn genoeg rapporten die aantonen dat de schuldeisers en schuldhulpverleners schuldproblemen alleen maar vergroten. Het schuldsaneringstraject is aan zienlijk effectiever en goedkoper.