nieuws Bestuurskracht

‘Maak het eenvoudiger petities in te dienen’

De Tweede Kamer kan het voor burgers eenvoudiger maken om een petitie of burgerinitiatief in te dienen. Dat concludeert het Rathenau Instituut in het rapport Voor het voetlicht.

De hoofdvraag van het onderzoek luidde: Wat zijn de ervaringen van burgers en volksvertegenwoordigers met petities en burgerinitiatieven, en hoe zou de werking van beide instrumenten kunnen worden verbeterd ten aanzien van belangrijke democratische waarden zoals transparantie en toegankelijkheid?

De werkwijze bij petities en burgerinitiatieven gaat nu nog sterk uit van de logica en de organisatie van de Tweede Kamer, blijkt uit het rapport. Daardoor lijken vooral burgers en organisaties die de weg in Den Haag al kennen er gebruik van te maken. Een digitaal platform kan de drempel voor burgers verlagen, bijvoorbeeld door het aanbieden van standaardformulieren en het sneller duidelijk te maken of een burgerinitiatief ontvankelijk is.

Als de Kamer zou besluiten om een eigen digitaal platform op te richten voor petities en burgerinitiatieven, zal ze eerst helder in beeld moeten krijgen wat ze daarmee wil bereiken en hoe ze wil omgaan met de reacties die erop zullen binnenkomen, stelt het Rathenau. Het instituut presenteerde onlangs haar bevindingen aan de Tweede Kamer.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *