nieuws Bestuurskracht

Veel burgers ondersteund met energietoeslag, tekorten bij gemeenten

Gemeenten hebben ongeveer 90 procent van burgers met lage inkomens ondersteund met de energietoeslag. Het grote bereik heeft een keerzijde: ongeveer de helft van de gemeenten komt niet uit met het voor de energietoeslag toegewezen budget.

Dat blijkt uit een peiling die Divosa uitvoerde onder 125 gemeenten. De tekorten zijn ontstaan doordat het budget op basis van lagere cijfers is toegekend dan het daadwerkelijke aantal inwoners met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum (de voorwaarde om energietoeslag te ontvangen).

Het rijk heeft eerder aan gemeenten toegezegd de kosten voor de energietoeslagen te zullen dekken. Volgens Divosa, een vereniging voor leidinggevenden in het sociaal domein, is een generieke nabetaling echter niet de oplossing. De helft van de gemeenten ervaart immers geen tekort en zullen in dat geval onnodig bijgeplust worden.

Divosa stelt voor dat het rijk een nabetaling doet aan gemeenten die een tekort hebben. Ook wil het voorkomen dat gemeenten bij de energietoeslag van 2023 opnieuw risico lopen op een tekort. Aanpassingen in de systematiek van de verdeelsleutel moeten daar mede voor zorgen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *