nieuws Bestuurskracht

Evaluatie gemeenteraadsverkiezingen en investeringen in kwaliteit

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen hebben zich weinig tot geen incidenten voorgedaan. Ondanks het goede verloop blijft het noodzakelijk het verkiezingsproces te onderhouden en te vernieuwen. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot in een Kamerbrief.

Met ongeveer 51 procent was de opkomst bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen historisch laag. De minister laat daarom onderzoek doen om inzicht te krijgen in de redenen waarom kiesgerechtigden bij deze verkiezingen niet zijn gaan stemmen. Het onderzoeksrapport wordt binnen enkele weken verwacht.

In de tussentijd, schrijft Bruins Slot, investeert het kabinet in een kwaliteitsversterking van het verkiezingsproces. Te nemen maatregelen zijn onder meer het vergroten van de toegankelijkheid van verkiezingen, het verbeteren van de controleerbaarheid van het verkiezingsproces met een nieuwe procedure voor de vaststelling van verkiezingsuitslagen en het verbeteren van de publicatie van de processen-verbaal. Ook krijgt de Kiesraad een grotere rol om de kwaliteit in de uitvoering van het verkiezingsproces te verbeteren.

Lees hier de Kamerbrief van minister Bruins Slot.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *