nieuws Bestuurskracht

Extra budget voor uitkeren energietoeslag

Het kabinet heeft besloten om het budget voor de eenmalige energietoeslag te verhogen met 175 miljoen euro. Dat schrijft minister Carola Schouten voor Armoedebeleid in een brief aan de Tweede Kamer. Schouten wil gemeenten de zekerheid bieden dat zij aan alle huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum 800 euro kunnen uitkeren.

Gemeenten trokken een aantal maanden geleden aan de bel over het gebrek aan geld en eenduidigheid vanuit het rijk. Schouten gaf vervolgens de garantie dat gemeenten gecompenseerd zouden worden als het toenmalige budget van 679 miljoen euro te laag bleek.

Omdat de energietoeslag onderdeel is van de categoriale bijzondere bijstand, hebben gemeenten beleidsvrijheid over wie tot de doelgroep behoren. Om zelf geen financieel risico te lopen, koos een aantal gemeenten ervoor de toeslag aan minder huishoudens te verstrekken of een lager bedrag per huishouden uit te keren. Nu die financiële zekerheid er wel is, rekent de minister erop dat gemeenten daadwerkelijk aan alle huishoudens die hier recht op hebben de energietoeslag verstrekken.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *