nieuws Bestuurskracht

Extra maatregelen voor veiligheid decentrale bestuurders

Minister Bruins Slot (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) komt met aanvullende maatregelen om de veiligheid van onder meer burgemeesters, wethouders, gedeputeerden en waterschapsbestuurders te vergroten.

Samen met gemeenten, provincies en waterschappen gaat zij de huidige Regeling veilig wonen uitbreiden. Decentrale bestuurders krijgen straks een veiligheidsadvies op maat, met daarin een uitgebreider pakket aan preventieve maatregelen voor hun woonomgeving.

In de huidige regeling kunnen bestuurders gebruik maken van een vast pakket aan preventieve basismaatregelen. Uit een evaluatie bleek dat zij behoefte hebben aan uitgebreider advies.

Dit gaat bijvoorbeeld om fysieke en elektronische maatregelen in en om het huis, zoals camera’s en een alarmsysteem, maar ook maatregelen gericht op gedrag en training. Om in gezamenlijkheid de veiligheid van decentrale bestuurders te vergroten, is met gemeenten, provincies en waterschappen afgesproken dat zij de geadviseerde maatregelen altijd overnemen.

In 2022 had bijna de helft van de decentrale bestuurders te maken met agressie of intimidatie. De afgelopen jaren is er een grote toename van zowel kleine als ernstige incidenten.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *