nieuws Bestuurskracht

FNV wil zsm nieuwe cao voor rijksambtenaren

De FNV wil dat er op korte termijn een nieuwe cao komt voor de 130.000 ambtenaren die bij het rijk werken. De huidige cao loopt af op 31 maart 2022.  De FNV wil daarom samen met collega-vakbonden zo snel mogelijk langs bij de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot.

De vakbonden hebben drie prioriteiten voor de cao-onderhandelingen aan de minister gestuurd.. Ze willen behoud van koopkracht, daarvoor is volgens de FNV een salarisverhoging nodig die niet onder de inflatie duikt. Ook willen ze dat alle rijksambtenaren, waaronder ook schoonmakers, mensen bij het gevangeniswezen en douanemedewerkers, net als gemeenteambtenaren minimaal 14 euro per uur gaan verdienen.

Verder is sociale veiligheid een belangrijk thema. Zo moeten er geen drempels zijn voor medewerkers om sociale onveiligheid bespreekbaar te maken en/of te melden. Daarvoor is het belangrijk dat er voor iedereen een onafhankelijke instantie komt, en niet zoals nu alleen op enkele departementen.

Meer weten over  werkgeverschap bij de overheid?  Lees het interview met cao-onderhandelaars van FNV Overheid Marco Ouwehand en Marieke Manschot en voorzitter van het College voor Arbeidszaken Ton Heerts in Publiek Denken 32, Op weg naar een nieuwe werk-werkelijkheid.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *