nieuws Bestuurskracht

‘Geef meer aandacht aan gedragswetenschappen in beleidsvorming’

Bij het maken van nieuw beleid moeten gedragswetenschappers direct betrokken worden. Dat zei Will Tiemeijer vorige week in zijn oratie als bijzonder hoogleraar Gedragswetenschappen en beleid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De gedragswetenschappen zijn sinds een jaar of 10 bezig aan een opmars in de wereld van bestuur en beleid, stelt Tiemeijer. Hoewel dat een goede ontwikkeling is, beperkt deze zich tot dusver tot beleidsuitvoering. Momenteel wordt alleen gekeken hoe het reeds bestaande beleid effectiever kan worden uitgevoerd. De gedragswetenschappen spelen echter nog nauwelijks een rol in de fase van beleidsvorming. Ten onrechte, aldus Tiemeijer, want als daar de verkeerde besluiten worden genomen, valt er in de uitvoering weinig meer aan te doen.

Tiemeijer pleit voor een volgende stap in de verbinding tussen beide werelden, zodat het beter mogelijk wordt om beleid te maken dat niet alleen economisch of juridisch verstandig is, maar ook uitgaat van reële veronderstellingen over de motieven en capaciteiten van mensen.

Bron: Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *