nieuws Bestuurskracht

Geen extra financiële ondersteuning gemeenteraden

Voorlopig ontvangen gemeenteraden en raadsleden geen aanvullende financiële ondersteuning. Dat zei minister Hanke Bruins Slot (BZK) in een studiogesprek van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Sinds de decentralisaties kampen veel gemeenten met grote tekorten, met name in het sociaal domein. Bahreddine Belhaj, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, noemde het moeilijk te verkopen dat een buurthuis gesloten wordt, terwijl meer geld gaat naar de raadsleden. Voor raadsleden zou gelden dat zij liever meer geld naar de gemeente zien gaan en minder naar henzelf.

Daarnaast deed Belhaj een oproep om in het Gemeentefonds geld voor ondersteuning te oormerken. Door het weg te halen bij de politiek, zou ieder raadslid verzekerd zijn van ondersteuning. Momenteel bestaat volgens Belhaj het gevaar dat het onderwerp een politiek item wordt, waarbij de ene partij extra geld wil voor ondersteuning en de andere partij dat zakkenvullerij vindt.

Bruins Slot herkent de problematiek en zei toe samen te willen werken aan goede randvoorwaarden voor het openbaar bestuur, maar deed verder geen toezeggingen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *