nieuws Bestuurskracht

Gelijkwaardig herstel in de kinderopvangtoeslagaffaire

Slachtoffers van de kinderopvangtoeslagaffaire hebben (Gelijk)waardig herstel opgesteld, een rapport met inzichten en aanbevelingen van kinderen, jongeren en ouders zélf ten dienste van de landelijke en lokale aanpak van de kinderopvangtoeslagaffaire.

De makers van het rapport vormen ‘een groeiende groep ouders, jongeren en kinderen die geloven in krachtenbundeling.’ Daarom willen zij vooruitkijken, de crisis helpen oplossen en rust brengen, samen met iedereen die ertoe doet in de kinderopvangtoeslagaffaire.

Zij hopen dat het rapport voor besluitvormers en uitvoerders een gidsfunctie kan hebben om blinde vlekken en verkeerde aannames te voorkomen. ‘Door bijvoorbeeld alleen naar ons te luisteren als ‘gedupeerden’, worden de diepere behoeften van ouders, kinderen en jongeren niet inzichtelijk. Terwijl juist die onderstroom bepalend is voor de inhoud en inrichting van de herstelaanpak; zoals het wantrouwen voor overheidgestuurde oplossingen, en de angst om hulp te vragen. Door onzichtbare gevoelens en trauma’s bij de bron bloot te leggen, wordt voorkomen dat later in het proces oplossingen niet passend blijken te zijn. Ouders en jongeren zijn dus dé experts bij uitstek en het enige juiste vertrekpunt van oplossingsrichtingen.’

Om tot oplossingsrichtingen te komen vermeldt het rapport zeven aanbevelingen:

  • Integreer diepe luistervaardigheden in alle processen.
  • Werk op basis van gedeelde waarden.
  • Erken de urgentie van nu.
  • Richt het herstelproces in vanuit de levens van mensen.
  • Ontwerp inclusieve processen voor integrale oplossingen.
  • Activeer de samenleving.
  • Organiseer emotioneel herstel vanuit neutraliteit.
Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *