nieuws Bestuurskracht

Gemeenten trekken veel personeel aan, werkdruk stijgt

In 2022 steeg het aantal medewerkers bij gemeenten met 4 procent. Tegelijkertijd waren het ziekteverzuim en de werkdruk hoog. Dat blijkt uit de Personeelsmonitor 2022 van A&O fonds Gemeenten.

De stijging van het aantal medewerkers is nog niet eerder zo groot geweest. A&O fonds Gemeenten verklaart dit onder meer door de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en het extra werk dat daaruit is voortgekomen.

Gemeenten wisten zowel jongere als oudere werknemers aan te trekken. Het vergrijzende personeelsbestand blijft nog steeds een uitdaging voor gemeenten. De gemiddelde leeftijd van medewerkers daalde iets ten opzichte van 2021: van 47,4 jaar naar 47,2 jaar.

Het ziekteverzuim steeg het afgelopen jaar van 5,8 procent naar 6,7 procent. Ook dat percentage was nooit eerder zo hoog en ligt beduidend hoger dan het landelijke gemiddelde (5,6 procent).

Daarnaast vormt de werkdruk een probleem voor gemeenten. Ruim 90 procent van de gemeenten erkent dat de werkdruk te hoog is, maar slechts de helft van die gemeenten neemt maatregelen om de werkdruk te verminderen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *