nieuws Bestuurskracht

De kern van democratie is samenspel

Een begrotingstekort vormt eind 2020 de aanleiding om inwoners van Zeist op te roepen voor een burgerberaad. De respons is ongekend. Een gewogen loting brengt de bijna 1000 personen die gehoor geven aan de oproep terug tot een aantal van 150. Samen vormen zij een afspiegeling van Zeist. Het is een intensief, maar zeer lonend traject, zowel wat betreft de begroting als op maatschappelijk vlak. Burgemeester Koos Janssen kijkt er met genoegen op terug, maar wijst graag op de essentie: ‘Het burgerberaad is niet zaligmakend. Het gaat erom dat mensen ervaren dat ze ertoe doen.’

Waarom Zeist tot een burgerberaad besloot, licht Janssen toe: ‘De gemeentebegroting is een weerspiegeling van het leven van mensen. Als we een probleem in het huishoudboekje hebben, willen we dus de mensen waar het om gaat daarin betrekken.’ Het beraad werd met veel zorg opgezet met betrekking tot communicatie, gestratificeerde weging en privacy. Na een uitgebreid traject van in groepen rond thema’s vergaderen, zijn maar liefst 62 voorstellen naar B&W gebracht, om vanuit B&W naar de raad te worden doorgezet.

Uiteindelijk heeft de gemeenteraad het eerste en het laatste woord. Janssen benadrukt: ‘Alles staat in dienst van het samenspel dat we democratie noemen. Alle schakels hebben we daarbij een plek in het proces moeten geven.’ Dat lukte: ruim twee derde van de voorstellen werd aangenomen.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Publiek Denken 37: Burgerparticipatie. Lees hier verder

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *