nieuws Bestuurskracht

Klaar voor 4 jaar?

Oké, de campagne is achter de rug, de kiezers hebben gesproken en je bent lid van een gemeenteraad. Maar ben je klaar voor die nieuwe taak? Met het programma Klaar voor vier jaar hebben de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en de Vereniging van Griffiers veel kandidaat-gemeenteraadsleden op hun nieuwe rol voorbereid.

‘Er is grote behoefte aan een goede voorbereiding van nieuwe raadsleden,’ constateert Henk Bouwmans, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. ‘Kandidaten hebben vaak geen precies beeld van wat ze kunnen verwachten.’ Hij is dan ook blij dat honderden lokale politici het programma Klaar voor vier jaar hebben gevolgd, al is er wat hem betreft ruimte voor verbetering. ‘We hebben ze nog niet allemaal bereikt.’

Bewustwording
In tegenstelling tot de eerste editie van het programma, 4 jaar geleden, bestond Klaar voor vier jaar vanwege corona nu uit een reeks digitale bijeenkomsten, deels ook regionaal. Want gemeenten werken veel in regionaal verband samen en ook op dat terrein zijn kernvragen uit Klaar voor vier jaar relevant, zoals: wat voor gemeenteraadslid wil je zijn, hoe zit het met de informatievoorziening en hoe verhouden transparantie en geheimhouding en vertrouwelijkheid zich tot elkaar?

*Dit is het eerste deel van een artikel uit PD33: Blik op de gemeenteraad. Lees hier verder

Beeld: Shutterstock

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *