nieuws Bestuurskracht

‘Kom in actie om de democratie te versterken'

Er is actie nodig om de democratische rechtsorde fundamenteel te versterken. Dat schrijft de commissie-Marcouch in het rapport Koester de democratie.

De commissie Versterken Weerbaarheid Democratische Rechtsorde, onder leiding van burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch, deed onderzoek naar polarisatie, radicalisering en extremisme en de effecten daarvan op de democratische rechtsorde.

De commissie constateert drie problemen: mensen worden weggeduwd uit de democratische rechtsorde; de maatschappelijke dialoog wordt belemmerd door wij/zij-denken; en georganiseerde criminaliteit en bedreigingen zijn een gevaar voor de democratie.

Het nieuwe kabinet zou er daarom goed aan doen om van het versterken van de democratie een topprioriteit te maken. Daartoe geeft de commissie twaalf adviezen, waar onder meer het versterken van lokale media en tegenspraak en kritiek actief op te zoeken onder vallen.

Vorige week schreef een commissie van de Nederlandse Orde van Advocaten dat tien verkiezingsprogramma’s van politieke partijen botsen met de rechtsstaat.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. De 12 aanbevelingen spreken me meer aan dan de drie probleemvelden.
    De georganiseerde misdaad is natuurlijk ondermijnend, maar toch van heel andere orde dan de andere twee probleemvelden, die meer van binnen de samenleving komen.
    De oplossing van het derde probleemveld is relatief eenvoudig, want de oorzaak komt voor 90% uit één verschijnsel, namelijk drugscriminaliteit. Remedie is dus legaliseren van drugverkoop en gebruik, binnen bepaalde randvoorwaarden. Idem gokindustrie, waar dit al is gebeurd en alleen de randvoorwaarden te slap zijn.