nieuws Bestuurskracht

Luilekkerland van woordenlijsten

Ik ben gek op lijsten en lijstjes; ik kan er uren zoet mee zijn. Misschien komt dat door mijn verleden als sportjournalist: ranglijsten zijn onontbeerlijk voor een goed inzicht in sportprestaties. Lijsten zijn doorgaans ook gemakkelijk te lezen: ze gaan per regel, lekker overzichtelijk. Voor lijsten gelden ook geen hinderlijke taalkundige eisen van goed lopende zinnen. Werkwoordsvormen kun je voor een keer helemaal vergeten. Het leven is overzichtelijk met lijsten.

Vooral woordenlijsten vormen voor mij een luilekkerland. Onlangs stuitte ik op het internet bij toeval op een woordenlijst die Marlies van de Ven van het bureau KANKAN Webcommunicatie met toestemming van de gemeente Den Haag online heeft gezet: www.kankan.nl/helder-nederlands. De lijst gaat terug op een alleraardigst en nuttig boekje dat de gemeente Den Haag 15 jaar geleden in het kader van de taalcampagne Helder Haags uitbracht. Het Helder Haags Woordenboek is een woordenlijst tegen onbegrijpelijke en onnodig omslachtige ambtelijke termen. De gemeente Den Haag heeft deze woordenlijst kennelijk ooit online gezet, maar de lijst was in de loop der tijd van het web verdwenen, totdat Marlies van de Ven hem aan de vergetelheid ontrukte. Hulde! Maar ze is er nog niet klaar mee: ze roept iedereen op suggesties voor uitbreidingen en verbeteringen te doen (info@kankan.nl), zodat de lijst – net als de taal zelf – een levend organisme blijft.

Gemakkelijk
Het Helder Haags Woordenboek was geen boekje dat de ambtelijke termen verklaarde, maar het bood alleen alternatieven voor de gebruikte woorden, begrijpelijke alternatieven. De samensteller en bedenker van het boekje, de toenmalige Haagse taaladviseur Wouter de Koning, schreef daarom op de achterflap: ‘Het Helder Haags Woordenboek is geen gewoon woordenboek. Verwacht geen uitleg over de betekenis van woorden. Dit boekje geeft gewone woorden waarmee je ambtelijke termen kan vervangen.’

*Dit artikel is geschreven door Gert Riphagen en verscheen oorspronkelijk in PD34: Wonen in actie. Lees hier verder

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *