nieuws Bestuurskracht

De politieke macht van het midden

Het zal de komende tijd in de media veel gaan over de verkiezingen in november, schrijft Mark van Ostaijen. En zet u maar schrap, want hij voorziet dat alle nieuwe fractieleiders zullen werken aan hun zichtbaarheid. Vooruitlopend daarop waagt Van Ostaijen zich aan nog een kleine voorspelling: het wordt dringen in het midden.

Neem de nieuwbakken lijsttrekker van het CDA, Henri Bontenbal. Hij staat voor een partij die gaat opereren ‘vanuit het midden’. In zijn Rotterdams geïnspireerde campagnefilmpje zegt hij het onomwonden: ‘Ik kies voor een politiek vanuit het midden. Midden in de samenleving. Midden tussen de mensen.’ Het is in overeenstemming met de typische CDA-focus op het maatschappelijk middenveld. Zoals de eerste lijsttrekker van het CDA en later premier Dries van Agt in 1976 al stelde: ‘Wij buigen niet naar links. Wij buigen niet naar rechts.’

Maar de focus op het midden is ook te bemerken bij Rob Jetten, de nieuwe lijststrekker van D66. Hij stelde dat ‘hij vanuit het midden tegen­stellingen gaat overbruggen’. Volgens hem zal er vanuit het midden moeten worden samengewerkt. Ook Caroline van der Plas heeft een voorkeur voor een coalitie ‘rechts van het midden’. Zoals gezegd, het wordt er druk. Niet voor niets vierde de Volkskrant een ware terugkeer van het midden.

*Dit is het eerste deel van een artikel van Gert Riphagen uit Publiek Denken 45: Groen Akkoord. Lees hier verder

Beeld: ANP Foto

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *