nieuws Bestuurskracht

Meepraten over het belastingstelsel

Het kabinet onderzoekt fiscale regelingen om het belastingstelsel waar mogelijk eenvoudiger te maken. Via een internetconsultatie kunnen burgers hiervoor ideeën inbrengen.

Het kabinet wil kijken of de fiscale regelingen nog maatschappelijk en economisch te verantwoorden zijn en of een regeling op een efficiënte manier bijdraagt aan het beoogde doel. Via de consultatie kunnen burgers, bedrijven of andere organisaties duidelijk maken welke regeling(en) ze heel belangrijk vinden of juist niet. Ook kunnen suggesties worden gedaan voor verbetering.

De internetconsultatie is onderdeel van een groter traject. Alle fiscale regelingen worden ook beoordeeld door het ministerie van Financiën op basis van doelmatigheid, doeltreffendheid, uitvoerbaarheid, uitlegbaarheid en de noodzaak tot overheidsingrijpen.

Vorige week bleek dat een deel van de plannen van het kabinet onuitvoerbaar zijn door ict-problemen bij de Belastingdienst. De ict-systemen zijn hevig verouderd en kosten honderden miljoenen per jaar om überhaupt draaiend te houden. Voor nieuwe plannen ontbreekt het aan ruimte of is te weinig capaciteit bij de dienst.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. Gewoon bij de tijd blijven en niet doormodderen op door stoom aangedreven apparaten van 40 jaar oud. Het overstappen op betrouwbare Apple apparatuur zal wel te moeilijk zijn voor ‘ouwetjes’ die er nu werken.

  2. Als ik dit lees vraag ik me af of het bij de belastingdienst en de Rijks ICT bekend is dat het in Nederland bijna overal het jaar 2023 is, en niet 1993?
    Regeren is vooruitzien heb ik de Minister President wel eens horen roepen alleen leeft hij ook nog in 1993 of is het voor hem misschien 2023 echter alleen durft hij dit niet aan de 2e kamer mee te delen als ze wakker worden van hun middag dutje in de 2e kamer stoel.