Het is voor veel raadsleden lastig om goedgefundeerde besluiten te nemen in de gemeenteraad. Daarbij speelt onder andere een rol dat ze niet genoeg technische kennis bezitten en te laag zijn opgeleid, maar ook dat ze geen tijd nemen om hun stukken te lezen en onvoldoende ondersteuning krijgen vanuit de ambtelijke organisatie. Een oplossing is om raadsleden meer professionele scholing te geven, of hun uren en vergoeding uit te breiden zodat ze meer tijd aan hun raadswerk kunnen besteden. Dat zeggen gemeenteambtenaren in een raadpleging van Ambtenarenpanel naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van vorige maand.
Aan het onderzoek van Ambtenarenpanel deden 376 gemeenteambtenaren mee. Van hen is 56 procent vrouw, 43 procent man en van 1 procent is het onbekend. Als het gaat om geografische verdeling, woont 45 procent van de deelnemers in Utrecht, Flevoland of Noord- en Zuid-Holland. Zo’n 28 procent woont in het zuiden en 27 procent in het noorden of oosten van het land.
Als eerste werd de deelnemers gevraagd wat ze van plan waren te stemmen: dezelfde partij als bij de vorige verkiezingen of een andere partij? De meesten van hen blijken redelijk honkvast: 41 procent stemt op dezelfde partij en slechts 22 procent op een andere. Maar liefst 29 procent weet ten tijde van het onderzoek nog niet wat het gaat stemmen en 2 procent twijfelt of het überhaupt gaat stemmen. Nog eens 1 procent is niet van plan een stem uit te brengen. Gevraagd naar het type partij – lokaal of landelijk en coalitie of oppositie – zegt 22 procent op een lokale partij te stemmen en 65 procent op een landelijke partij. 3 Procent zegt het liever niet en 10 procent weet het niet. Zo’n 38 procent stemt bovendien op een coalitiepartij en 31 procent op een oppositiepartij. Zo’n 31 procent weet het niet.
*Dit is het eerste deel van een artikel uit PD33: Blik op de gemeenteraad. Lees hier verder