nieuws Bestuurskracht

Meer vrouwen in de gemeenteraad

In de nieuw verkozen gemeenteraden is 37 procent van de raadsleden vrouw. Het aantal gemeenten waar minstens de helft van de raadsleden vrouw is, is gestegen van 7 (van de 345) naar 24 gemeenten. In nog eens 23 gemeenten zit maar één man meer.

Vooral in steden is een toename van het aantal vrouwen te zien: in de 70 grootste gemeenten is gemiddeld 41 procent van de raadsleden vrouw. In 2018 werden in de 70 grootste gemeenten nog 70 extra vrouwen met voorkeurstemmen verkozen, nu zijn dit er 180. Groningen maakt van alle gemeenten de grootste sprong: het aandeel vrouwen neemt hier toe van 31 naar 53 procent.

De groei van vrouwen in de raad vindt niet plaats vanwege meer gelijkheid op de kieslijst, blijkt uit onderzoek van stichting Stem op een Vrouw. Zo zijn er 459 extra vrouwen de raad ingestemd die op een onverkiesbare plek stonden. In 90 procent van deze gevallen zijn zij gekozen in plaats van een hoger geplaatste man.

Er zijn weliswaar meer vrouwen de raad in gestemd, er blijven is een tweede. Vrouwelijke politici zijn gemiddeld korter politiek actief dan mannen, mede doordat de werkomstandigheden in de politiek niet voldoende op vrouwen aansluiten. Stem op een Vrouw roept op tot meer inzetten op inclusiviteit binnen de raad om uitval van de verkozen vrouwen te voorkomen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. Alleen is inclusiviteit in mijn beleving geen exclusief vrouwen onderwerp. Het is essentieel voor een betere balans in de samenleving en is dus een taak voor zowel mannen als vrouwen!