nieuws Bestuurskracht

Een monument voor Barbapapa

Goed nieuws voor lezers van Publiek Denken met jeugd­sentiment: Barbapapa krijgt 50 jaar nadat de eerste animatiefilmpjes op televisie te zien waren een vermelding in het woordenboek Van Dale. Dat heeft hoofdredacteur Ton den Boon van Van Dale onlangs gezegd in het radioprogramma Volgspot. De term uit de gelijknamige tv-serie staat voor soepel of flexibel zijn.

Barbapapa, zijn vrouw en hun zeven kinderen zijn vormeloze tekenfiguren. Zij kunnen elke vorm aannemen om problemen op te lossen, zoals een ladder, een kruiwagen of een muziekinstrument. De filmpjes werden in meer dan 40 landen uitgezonden en waren ook in Nederland heel populair.

Taal is een levend organisme; er komen steeds nieuwe woorden bij. Vaak hangen die samen met maatschappelijke of technologische ontwikkelingen en politieke of economische trends. Ze laten zien wat er in de samenleving speelt en hoe die verandert. Beklijven ze, dan komen ze in woordenboeken te staan, zoals nu bij Barbapapa. Maar veel nieuwe woorden – neologismen genoemd – sterven een roemloze dood; je hoort er nooit meer iets van.

De laatste editie van het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse Taal (2022) bevat bijna 10.000 nieuwe woorden. Het was een jubileumeditie: 150 jaar eerder verbond Johan Hendrik van Dale voor het eerst zijn naam aan de Dikke Van Dale.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Publiek Denken 47: Burgerparticipatie. Lees hier verder

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *