nieuws Bestuurskracht

Stappenplan ‘Naar de nieuwe lokale rekenkamer’

Om gemeenteraden te helpen een nieuwe rekenkamer te vormen, heeft de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden een stappenplan opgesteld. Dat plan moet zorgen voor een sterke verbinding tussen raad en rekenkamer.

Het stappenplan behandelt hoe je als raad tot een nieuwe rekenkamer komt, hoe die eruit moet zien en hoe je voor een sterke band zorgt tussen gemeenteraad en rekenkamer.

Met ingang van dit jaar is de Wet versterking decentrale rekenkamers van kracht. Daaruit volgt dat raadsleden vanaf 1 januari 2024 geen onderdeel meer mogen uitmaken van de rekenkamer. Ook de rekenkamers zonder raadsleden moeten hun leden opnieuw benoemen.

Sommige gemeenten hebben geen rekenkamer, hoewel dit wettelijk verplicht is. Andere hebben ‘slapende’ (dat wil zeggen inactieve) rekenkamers, weer andere een gebrek aan budget. 

Volgens de Gemeentewet onderzoekt de rekenkamer de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het gemeentebestuur. In onderzoeken beantwoordt de rekenkamer de vraag of het geld van de gemeente zinnig, zuinig en zorgvuldig is besteed.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *