nieuws Bestuurskracht

Nederlanders maken zich zorgen

Een groot deel van de Nederlandse bevolking maakt zich zorgen: volgens 65 procent gaat het de verkeerde kant op met Nederland. Dat blijkt uit het onderzoek Burgerperspectieven 2021. Kwartaal 4 van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

De zorgen van burgers beslaan verschillende terreinen. Er is weinig vertrouwen in de politiek, prijzen stijgen, de woningmarkt zit vast en er is een toenemende tweedeling in de maatschappij, komt naar voren uit het onderzoek.

SCP-onderzoek laat al jaren zien dat veel mensen zich zorgen maken over hoe we met elkaar samenleven in Nederland. Achter deze zorgen gaat een sterk verlangen naar saamhorigheid en goed samenleven schuil. Bij ‘goed samenleven’ denken mensen aan verbondenheid met familie, elkaar bijstaan in de buurt en onbaatzuchtige acties via sociale media. Ook hechten veel Nederlanders waarde aan tolerantie en respect voor verschil.

Tijdens het onderzoek, dat in oktober 2021 werd uitgevoerd, was de lange formatie van een nieuw kabinet een veelgenoemde reden voor het lage vertrouwen in de politiek. Mensen verweten bovendien het (demissionair) kabinet gebrek aan daadkracht in tijden van grote uitdagingen, zoals de coronacrisis, de stijgende kosten van het levensonderhoud, immigratie, de manier van samenleven en de situatie op de woningmarkt.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *