nieuws Bestuurskracht

Overgrote deel Nederlanders vindt Grondwet belangrijk

89 Procent van de Nederlanders vindt het belangrijk dat we een Grondwet hebben. 80 Procent vindt dat de Grondwet beter bekend moet zijn bij Nederlandse burgers. Dat blijkt uit een publiekspeiling die het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft uitgevoerd.

Nederlanders vinden vrijheid van meningsuiting, stemrecht en recht op privacy de belangrijkste grondrechten, blijkt verder.

Het ministerie van BZK dient een sterke en levendige democratie te bevorderen, maar bezat onvoldoende kennis over in hoeverre burgers in het dagelijks leven bezig zijn met de Grondwet en hun grondrechten. De publiekspeiling moet daar verandering in brengen.

Uit de flitspeiling komt naar voren dat het belang van het hebben van een Grondwet voor veel burgers nog altijd evident is. Het biedt voor de meeste mensen het gevoel van bescherming. Het vertrouwen in de Grondwet is eveneens vrij groot. Tegelijk is opvallend dat veel mensen het idee hebben dat zij er in het dagelijks leven niet veel mee te maken hebben (gehad).

Hoewel een grote groep denkt de inhoud niet goed te kennen, hebben de meeste burgers wel een duidelijk beeld wat de Grondwet is en kan men bestaande van niet-bestaande grondrechten goed onderscheiden. Veel mensen vinden dat er meer aandacht gegeven moet worden aan de Grondwet: Een groot deel vindt dat (83 procent) jongeren les moeten krijgen over wat er in de Grondwet staat en dat de Grondwet beter bekend moet zijn bij alle burgers van Nederland (80 procent).

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *