Elke nieuwbakken minister wil meteen na zijn of haar aantreden graag een visitekaartje afgeven. Wil daarmee laten zien dat het vanaf nu anders en vooral beter gaat. Dat is met het nieuwe kabinet-Rutte IV niet anders. Zo laat de nieuwe minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs Dennis Wiersma zijn spierballen rollen om het coronavirus de wereld uit te helpen, te beginnen uit het klaslokaal.
De minister kondigt op de site van de rijksoverheid – onder de kop Gezamenlijk actieplan voor snelle verbetering van ventilatie op scholen – nieuwe maatregelen aan voor betere ventilatie in scholen. Er komt een hulplijn voor acute vragen en praktische tips, een spoeddienst van experts die helpen de ventilatie op orde te krijgen en de minister trekt 17 miljoen euro uit voor de aanschaf van CO2-meters in de klas.
Goed nieuws, zou je zeggen, ware het niet dat zijn voorganger Arie Slob eerder al een enorme zak geld beschikbaar stelde voor het verbeteren van de ventilatie op scholen. Op 1 oktober 2020 stuurde het ministerie een al even ronkend persbericht rond waarin stond dat het kabinet 360 miljoen euro beschikbaar stelde om schoolbesturen en gemeenten te helpen met aanpassingen aan de ventilatiesystemen. Het Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen had namelijk becijferd dat zo’n 11 procent van de schoolgebouwen niet voldeed aan de wettelijke ventilatienormen.
Citaten
Kennelijk vlotte die aanpak de afgelopen anderhalf jaar niet erg. De ene keer vormden de voorwaarden van het kabinet een hindernis, de andere keer was er onmin tussen scholen en gemeenten over de verdeling van aanvullende kosten, als ik berichten in de media mocht geloven. Maar niet getreurd: de nieuwe minister gaat, in de vermoedelijke nadagen van de coronapandemie, de ventilatie in scholen nu eindelijk goed regelen.
*Dit is het eerste deel van een artikel uit PD32: Werkgeverschap. Lees hier verder