nieuws Bestuurskracht

Regeringscommissaris Omgevingswet aangesteld

Hoogleraar Kars de Graaf wordt de eerste regeringscommissaris Omgevingswet. Hij gaat de nieuwe functie vervullen vanaf 1 januari 2024, wanneer de Omgevingswet in werking treedt.

De Graaf is hoogleraar Bestuursrecht en duurzaamheid aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast is hij onder meer voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Milieurecht, redactielid van het Tijdschrift voor Omgevingsrecht en rechter-plaatsvervanger bij de Rechtbank Noord-Nederland.

Als regeringscommissaris Omgevingswet dient De Graaf ‘te bevorderen dat de potentie van het stelsel optimaal benut wordt’. Daarnaast is het zijn taak voorstellen te doen voor doorontwikkeling van het stelsel en gevraagd en ongevraagd adviezen te geven over alle ontwikkelingen rondom de wet.

De inwerkingtreding van de Omgevingswet is maar liefst vijf keer uitgesteld. Gemeenten en bedrijven hadden telkens meer tijd nodig zich voor te bereiden op de ingrijpende wet, die bedoeld is om aanpassingen in de ruimtelijke ordening te versimpelen en versnellen.

Tot op de dag van vandaag zijn er echter grote zorgen over de wet. Die betreffen vooral het Digitaal Stelsel Omgevingswet, dat nog steeds niet volledig klaar is en bovendien moeilijk werkbaar. De Eerste Kamer schetste in het laatste debat met minister De Jonge (Volkshuisvesting) verschillende doemscenario’s, waardoor de bouw van woningen niet versneld wordt, maar juist tot stilstand kan komen. De Jonge erkende dat ‘inwerkingtreding niet vlekkeloos zal verlopen’, maar hij heeft vertrouwen dat inwerkingtreding verantwoord kan.

Beeld: Andrea Piacquadio

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *