nieuws Bestuurskracht

Bijna elke gemeente kampt met ondermijning

Bijna alle Nederlandse gemeenten hebben te maken met ondermijning. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) en EenVandaag.

Van de 113 ondervraagde burgemeesters maakt 90 procent zich druk om ondermijning in hun gemeente. Maar liefst 80 procent van hen weet zeker dat er bij hen lokale ondermijning plaatsvindt.

Veruit het grootste deel van de ondermijning – wat inhoudt dat criminelen voor illegale activiteiten gebruik maken van legale bedrijven en diensten – is drugsgerelateerd. Sluiting van drugspanden komt het meeste voor, naast het aantreffen van labs en dumping van drugsafval.

Een kwart van de burgemeesters geeft aan dat ambtenaren, raadsleden en wethouders onder druk zijn gezet door criminelen. Vier op de tien burgemeesters zegt zelf te zijn bedreigd.

Een belangrijke maatregel om ondermijning tegen te gaan zou een toegewijd drugsopsporingsapparaat zijn. Daarnaast vinden de burgemeesters dat drugsgebruikers moeten worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid en dat geïnvesteerd wordt in de gehele strafrechtketen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *