nieuws Bestuurskracht

Nederlanders ontevreden over politiek

Het gaat de verkeerde kant op met Nederland, vindt 62 procent van de Nederlanders. Bovendien is 60 procent ontevreden met de politiek. Dat blijkt uit de nieuwste editie van het Continu Onderzoek Burgerperspectieven van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Die cijfers schetsen een beeld dat een stuk somberder is dan een jaar geleden. Uit hetzelfde onderzoek kwam toen dat 46 procent van de Nederlanders het land de verkeerde kant op zag gaan. Destijds was 49 procent ontevreden met de politiek.

Volgens het SCP is de stijgende onvrede te verklaren doordat er nieuwe problemen bij komen, zonder dat de oude worden opgelost. Het afgelopen jaar waren die nieuwe problemen vooral stijgende prijzen, stikstof en immigratie.

Politici wordt vooral een gebrek aan daadkracht en visie verweten. Daarnaast zien Nederlanders een grote afstand tussen de Haagse politiek en de gewone burger en vinden ze politici onbetrouwbaar.

Het gedaalde vertrouwen zorgt ervoor dat het verkrijgen van draagvlak voor oplossingen moeilijker is geworden. Het SCP stelt daarom dat de overheid er goed aan doet dat zij problemen effectief, transparant en rechtvaardig oplost.

Ondanks de zorgen blijft met 85 procent het overgrote deel van de Nederlands wel tevreden over het eigen leven.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *