nieuws Bestuurskracht

Open overheid in de praktijk

De Open State Foundation heeft het Witboek Open Overheid overhandigd aan minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dit document moet overheden inspireren om zich actiever in te zetten voor openheid en transparantie.

Serv Wiemers, directeur van de Open State Foundation, schrijft dat de Wet open overheid een stap in de goede richting is, maar echte openheid nog heel spannend blijft voor veel delen van het Nederlandse openbaar bestuur. Het witboek bestaat uit interviews, case studies en infographics, met aanbevelingen en tips voor overheden.

De Open State Foundation noemt een aantal redenen om te streven naar een open overheid. Het geeft burgers en journalisten de mogelijkheid de macht effectief te controleren, overheden kunnen leren van kritische burgers, er is meer draagvlak als burgers betrokken worden bij besluitvorming en uitvoering en hergebruik van overheidsdata biedt economische kansen.

In mei 2021 sprak Publiek Denken met Serv Wiemers over het belang van een transparante en open overheid. Lees hier dat interview terug.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *