nieuws Bestuurskracht

De overheid moet keuzes maken

Niet alles kan en zeker niet alles kan tegelijkertijd. Daarom moet de overheid keuzes maken en die consequent uitvoeren. Dat stelt de Raad van State in het jaarverslag van 2022, waarvan het thema dit jaar ‘de slagvaardige overheid’ is.

Daarin stelt de Raad van State ook dat gebrek aan slagkracht het vertrouwen in de overheid ondermijnt. Rafelt het vertrouwen in de overheid, dan rafelt het vertrouwen in de democratische rechtsstaat.

De Raad van State licht vijf thema’s uit die staan voor de complexe opgaven waar de overheid mee te maken heeft: leefomgeving, jeugdzorg, asiel, toeslagen en rechtspraak. Op al die terreinen heerst vergelijkbare problematiek, variërend van problemen in de uitvoering en onvoldoende duidelijke keuzes tot moeizame interactie tussen overheden, wat het beleid niet ten goede komt.

De Raad van State doet vier aanbevelingen waarmee de overheid slagvaardiger kan worden: door verwachtingen te reduceren, de samenhang in beleid, wetgeving en uitvoering te bewaken, wetgeving zo eenvoudig mogelijk in te richten en nationale opgaven en decentrale slagkracht beter op elkaar af te stellen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *