nieuws Bestuurskracht

Overheid pampert grote bedrijven te veel

De overheid moet scherpere eisen stellen aan ondernemingen, minder subsidies geven en meer duidelijkheid bieden voor de lange termijn. Dat stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in het rapport Goede zaken. Naar een grotere maatschappelijke bijdrage van ondernemingen.

Bedrijven zijn onmisbaar om bij te dragen aan het oplossen van urgente maatschappelijke problemen, schrijft de WRR, maar ze verdienen te gemakkelijk geld aan zaken die schade toebrengen aan mens en milieu. Dit geldt vooral voor grote, gevestigde bedrijven. Aan de overheid de taak bedrijven niet langer te ‘pamperen, maar uit te dagen en te motiveren’.

Het regeringsbeleid houdt gevestigde ondernemingen te veel uit de wind: dat maakt hen afwachtend en belemmert vernieuwing vanuit het bedrijfsleven. Ook onderkent de overheid de zakelijke realiteit van bedrijven onvoldoende. Daardoor worden cruciale kansen gemist om maatschappelijke oplossingen tot kern te maken van het verdienmodel van ondernemingen.

In het rapport staan drie aanbevelingen:

  1. Laat goede zaken lonen: zet in op ambitieuze combinaties van beprijzing en normering en versterk regie over regulering en toezicht.
  2. Wees terughoudend met subsidies en fiscale regelingen: bied steun alleen als tijdelijk zetje voor maatschappelijke oplossingen.
  3. Ontketen investeringen voor transities: maak aanbestedingsbeleid opgavegericht en vergroot de slagkracht van investeringen via een publiek-private bank.

Beeld: Shutterstock

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *