nieuws Bestuurskracht

Percentage vrouwen in de gemeenteraad gedaald

Het gemiddelde aantal vrouwen in de gemeenteraad is de afgelopen vier jaar gedaald, meldt stichting Stem op een Vrouw op basis van eigen onderzoek. Direct na de verkiezingen in 2018 was dit nog 34 procent, maar inmiddels is het nog maar 31 procent. Slechts in zeven van de 345 gemeenten is minimaal de helft van de raadsleden vrouw.

Met 35 procent vrouwelijke raadsleden scoort Friesland op provinciaal niveau het best. Limburger is de laagst geklasseerde provincie op het gebied van het percentage vrouwen in de raad, met slechts 25 procent.

Lokaal onderzoek laat zien dat vrouwen structureel korter raadslid zijn dan mannen en dat zij minder vaak doorgroeien tot bestuursfuncties zoals wethouder en burgemeester. Dat is te zien op alle politieke niveaus. Vrouwen verlaten bovendien de raad vaker na één periode.

Stem op een vrouw maakt zich ernstige zorgen over de politieke cultuur. Met name jonge vrouwen en politici van kleur krijgen in hun werk te maken met discriminatie, maar ook met online haat en een werkomgeving die niet op hun behoeften is ingesteld. De structurele ondervertegenwoordiging kan het voor vrouwen in de gemeenteraad lastig maken deze cultuur te doorbreken.

Stem op een vrouw maakte in samenwerking met LocalFocus/ANP een interactieve kaart van Nederland waarop je kunt opzoeken hoeveel procent vrouwen er in jouw gemeente in de raad zit.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *