nieuws Bestuurskracht

Het politieke aan lokale politiek

Stel je voor, morgen wordt er vanuit Brussel verordonneerd dat onze aanstaande Tweede Kamerverkiezingen op hetzelfde moment moeten plaatsvinden als de verkiezingen van alle andere parlementen in Europa. Dus voor alle parlementaire verkiezingen één datum, van Boedapest tot Berlijn en van Helsinki tot Athene. Dat moet, volgens die nieuwe Europese richtlijn, om de eenheid en stabiliteit binnen Europa verder te versterken. En om de Europese integratie naar een nieuw niveau te tillen.

Probeer het je eens voor te stellen. Volgens mij zouden velen daar in Den Haag tegen protesteren. Maar ook in Berlijn, Helsinki en Parijs voorzie ik enig ongemak. Het ontslaat het parlement namelijk van de mogelijkheid om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Om een regering naar huis te sturen. Het zou afbreuk doen aan het idee van nationale soevereiniteit. Aan zelfbeschikkingsrecht. Aan de controlerende en politieke taak van ons parlement om de regering bij de les te houden. Aan het politieke van de politiek.

En toch, hoe absurd deze situatie ook klinkt, dat is waartoe we op nationaal niveau onze gemeenten hebben gedwongen. Want waar Nederlanders ook wonen, de gemeenteraads­verkiezingen vinden – van Delfzijl tot Valkenburg en van Schiermonnikoog tot Middelburg – op dezelfde datum plaats. Herindelingsgevallen uitgezonderd. Of er nu sprake is geweest van een bestuurs­crisis over de aanleg van een vliegveld, fraude rondom een lokaal bouwproject of een vertrouwensbreuk in de gemeente­raad, het heeft geen effect op het moment van lokale verkiezingen want het is in Nederland niet mogelijk om tussentijdse verkiezingen te houden.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit Publiek Denken 37: Burgerparticipatie. Lees hier verder

Beeld: ANP Foto

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *