Publieke dienstverleners als de Nationale politie, de Belastingdienst, UWV en Rijkswaterstaat roepen de formerende partijen op tot radicale vereenvoudiging van wet -en regelgeving met minder details en uitzonderingen. Hoe ingewikkelder wet- en regelgeving is, hoe ingewikkelder het is voor burgers en ondernemers om te begrijpen waar ze aan toe zijn en voor publieke dienstverleners om de wet uit te voeren.
Het Netwerk van Publieke Dienstverleners (NPD) roept de formerende partijen daarom op om de wet systematisch door te lichten voor een algehele vereenvoudiging en concrete knelpunten versneld op te lossen. Daarnaast benadrukt het NPD dat professionals in de uitvoering meer ruimte nodig hebben om op basis van de bedoeling van de wet te kunnen werken, zodat burgers en ondernemers zo goed mogelijk geholpen worden. Het NPD doet deze oproep in een brief gericht aan informateur Dhr. Ronald Plasterk.
Het Netwerk van Publieke Dienstverleners vertegenwoordigt ruim 80 grote en kleinere publieke dienstverleners, van de Nationale Politie, Belastingdienst, UWV en Rijkswaterstaat tot aan het CBR, SVB en KVK. Nathalie van Berkel (zie foto), voorzitter NPD en lid raad van bestuur UWV: ‘Nederland staat de komende jaren voor grote maatschappelijke opgaven op grote thema’s die burgers en ondernemers direct raken, zoals woningtekort, armoedebestrijding, bestaanszekerheid en krapte op de arbeidsmarkt. Doordat publieke dienstverleners dagelijks in contact staan met de samenleving, weten zij wat er speelt en kennen ze (de grenzen van) de mogelijkheden van de uitvoering. Het NPD gaat daarom graag met de formerende partijen in gesprek over mogelijke oplossingen. Wij vragen hen om zich in het nieuwe coalitieakkoord te concentreren op wat het kabinet wil bereiken; om vervolgens samen met de publieke dienstverleners te kijken hoe dit het beste gedaan kan worden.’
Ook constateert het NPD dat publieke dienstverleners meer en beter gegevens met elkaar moeten delen en dat knelpunten hierin sneller opgelost moeten worden. Zodat burgers en ondernemers niet van het kastje naar de muur worden gestuurd, dat dienstverlening beter op elkaar aansluit en dat er minder fouten en verrekeningen ontstaan. Om meer gegevens te kunnen delen, is vaak aanpassing van wet- en regelgeving noodzakelijk. Samen met diverse ministeries werkt het NPD samen om deze aanpassingen versneld op te pakken en vraagt aandacht voor de voorzetting en prioritering van deze aanpak.
Beeld: UWV
De reden dat er zoveel uitzonderingen zijn, is juist voor de burger en ondernemer.
Eenvoudige regelgeving zegt: Iedereen moet afvalheffing betalen
Ingewikkelde regelgeving zegt: Maar niet als je inkomen onder een bepaald niveau zit.
Eenvoudige regelgeving zegt: Niemand behalve een tram mag op de tramrails rijden
Ingewikkelde regelgeving zegt: Maar bepaalde doelgroepen zoals hulpverleners en taxi’s mogen dat onder bepaalde voorwaarden wel.
Dat deze partijen nu om vereenvoudiging vragen , is om hun eigen uitvoering makkelijker te maken. Het komt niet ten gunste van de burger en ondernemer.
Meer en betere gegevens delen is belangrijk. Nog belangrijker is om er vervolgens integer en met oog voor de menselijke maat iets mee te doen.
Zie uitkomsten parlementaire Enquête commissie Fraudebestrijding en dienstverlening: “Blind voor mens en recht’