nieuws Bestuurskracht

Radicale gelijkheid voor vrouwen in lokaal bestuur

Er moeten actief stappen worden gezet naar een radicale gelijkheid van vrouwen in het lokaal bestuur. Daar hebben 75 vrouwen uit bestuur, politiek en maatschappelijke organisaties zich vorige week over uitgesproken tijdens de VNG-manifestatie op de Internationale Vrouwendag 2024.

Gemeenten zijn er pas voor iedereen, als ze die gelijkheid en gelijkwaardigheid altijd en overal uitstralen, aldus de VNG. En als zij een goede afspiegeling van de hele samenleving zijn. Op een aantal vlakken is nog duidelijk ongelijkheid te zien:

  • Representativiteit: iets meer dan 1 op de 3 gemeenteraadsleden is vrouw (37%), en het aantal vrouwelijke wethouders is minder dan 1 op de 3 (28%). Van de 342 colleges van B&W in ons land, bestaan er 93 volledig uit mannen, tegenover 6 ‘vrouwencolleges’.
  • Verlofregelingen: de verlofregelingen voor politici behoeven modernisering. Hiertoe zijn onlangs voorstellen naar de Tweede Kamer gestuurd, maar het is de vraag of deze voldoende tegemoet komen aan de behoeften aan persoonlijk verlof en mantelzorgverlof.
  • Veiligheid: vrouwen ervaren meer en vaker onveiligheid dan mannen, zodra ze hun nek uitsteken in het publieke leven. Op sociale media lijkt vrouwenhaat gemeengoed. Het zorgt ervoor dat vrouwen voor publieke functies afhaken.
Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *