nieuws Bestuurskracht

Reactie VNG op Prinsjesdag: maak structurele financiële afspraken

De wooncrisis, de stikstofcrisis, de opvang van Oekraïense vluchtelingen: noem een van de vele crises en je weet dat gemeenten ermee te maken krijgen. Om te kunnen blijven bijdragen aan ‘het opvangen en oplossen van de gevolgen van de huidige crises’ is een structurele financiële afspraak nodig. Dat stelt VNG-voorzitter Jan van Zanen.

Kortetermijnoplossingen zijn niet langer het middel, het vizier moet op de lange termijn, stelt de voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De financiële positie van gemeenten tot 2025 is weliswaar solide, maar na 2026 ziet de VNG een forse terugval in de begroting.

De VNG wil daarom met het kabinet in gesprek om structurele afspraken te maken over de financiële positie van gemeenten voor de periode na 2026. Pas als er financiële zekerheid is, kunnen gemeenten investeren in zaken die ‘een lange adem vergen’ en kunnen de grote crises het hoofd worden geboden, stelt Van Zanen. Het volledig en definitief schrappen van de opschalingskorting moet zonder twijfel deel uitmaken van de afspraken.

Bekijk hier de volledige reactie van Jan van Zanen

Beeld: Martijn Beekman

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *