nieuws Bestuurskracht

Samen maken we verschil

In ons land hebben 1,4 miljoen huishoudens problematische schulden (CBS, red). De verwachting is dat het aantal huishoudens met problematische schulden door de recente hoge inflatie en energieprijzen verder zal groeien. Het duurt gemiddeld 5 jaar voordat deze mensen aankloppen voor hulp, meestal bij hun gemeente. De situatie is dan vaak al ernstig geworden door onder meer financiële stress, eenzaamheid, depressie, gezondheidsschade of verlies van werk en huis. Dit zijn allemaal maatschappelijke problemen die ons als samenleving, overheid en gemeente raken.

Veel partijen werken structureel met grote inzet en bevlogenheid aan het oplossen van problematische schulden en waar mogelijk aan het voorkomen dat mensen – dieper – in de schulden komen. Landelijke en lokale bestuurders, gemeenten, energiebedrijven, verzekeraars en andere partners, zoals vrijwilligers en professionals, maar ook familie, kennissen en vrienden leveren op dit vlak grote inspanningen. Toch wordt nog te vaak opnieuw het wiel uitgevonden waar het gaat om schuldhulpmethoden.

Dit is jammer. Het kost menskracht, geld en energie die beter ingezet kunnen worden. Uit ervaring weten we hoeveel extra we kunnen doen door van elkaar te leren en samen te werken.

Gelukkig zijn er goede schuldhulpmethoden die bewezen effectief zijn en al in veel gemeenten worden toegepast. Bij SchuldenlabNL werken we samen met onze partners aan het verder opschalen hiervan zodat eenieder snel en efficiënt aan de slag kan met methoden die werken en die passen bij de diversiteit aan mensen en groepen in alle gemeenten.

In deze speciale editie* besteden we bijzondere aandacht aan acht bewezen effectieve schuldhulpmethoden. Om u te inspireren en om u de impact ervan te laten zien. Dit gebeurt onder meer aan de hand van persoonlijke verhalen van mensen die door maatwerk uit de schuldenproblematiek zijn gekomen en weer ruimte hebben om te werken aan hun toekomst.

Ik wens u niet alleen leesplezier, maar ik wil u vragen de beschikbare kennis volop te benutten en bij elkaar de kunst af te kijken. Zo werken we samen aan een schuldenzorgvrij Nederland.

H.M. Koningin Máxima, erevoorzitter van SchuldenlabNL

*Dit is het voorwoord van de Publiek Denken special Zonder zorgen schuldenvrij: rust en ruimte in hoofd en hart.

Beeld: Mladen Pikulic

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *