nieuws Bestuurskracht

Schuldhulpverlening moet sneller

Mensen met problematische schulden moeten sneller geholpen worden en de zekerheid krijgen dat ze zonder schulden opnieuw kunnen beginnen.  Ze moeten hierbij kunnen rekenen op hulp van de gemeente en nazorg, zodat ze niet opnieuw in de problemen komen. Dat is de kern van het advies Van schuld naar schone lei, van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS).

De RVS vindt dat gemeenten een centrale rol dienen in te nemen, door schuldeisers af te kopen en een betalingsregeling af te spreken met inwoners die zwaar in de financiële problemen zijn gekomen.

In Nederland hebben ruim 600.000 huishoudens problematische schulden. Men spreekt hiervan wanneer de schulden van huishoudens zo groot zijn dat mensen er niet op eigen kracht vanaf kunnen komen. De maatschappelijke kosten daarvan worden geschat op 15 tot 17 miljard euro per jaar. Door de huidige stijging van de prijzen voor energie en levensmiddelen dreigt dit probleem volgens de RVS snel groter te worden.

De RVS wil dat gemeenten inzetten op snellere signalering en preventie, bijvoorbeeld door het opzetten van een centraal schuldenregister. Daarin kunnen mensen inzicht krijgen in hun eigen situatie en als ze daar toestemming voor geven hulpverleners laten meekijken. Signalen dat iemand in de problemen komt zijn bijvoorbeeld het niet meer betalen van de zorgpremie, het openstaan van meerdere boetes of het ontbreken van een vast woonadres.

Als mensen de gemeente niet kunnen terugbetalen zou het rijk moeten bijspringen door middel van een ‘nationaal schuldfonds’. Hierdoor ligt het financiële risico niet bij de gemeenten, maar bij de rijksoverheid. De RVS schrijft dat dit geen pardonregeling dient te zijn: de schuld wordt niet kwijtgescholden, maar opgekocht.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  1. Mijn reactie verscheen niet in beeld. Misschien waren het teveel letters. Bent u er benieuwd naar, dan kunt u hem vinden op mijn facebookpaginahttps://www.facebook.com/joop.bohm