nieuws Bestuurskracht

‘Stel de Omgevingswet opnieuw uit’

Gemeenteraden zijn niet klaar om de vereiste acties voor invoering van de Omgevingswet tijdig uit te voeren en dus is uitstel de enige oplossing. Dat stelt Bahreddine Belhaj, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, in gesprek met gemeente.nu.

Om te zorgen dat de wet per 1 juli 2021 in werking kan treden, dienen gemeenteraden nog voor de jaarwisseling hun zaken op orde te hebben. Vanaf januari zal lokale politieke besluitvorming grotendeels stil komen te liggen, vanwege de gemeenteraadsverkiezingen in maart.

Met die verkiezingen komt een groot verloop in raden en colleges, waardoor belangrijke kennis van de wet verdwijnt. Belhaj vindt het niet goed dat raden zo onder druk worden gezet om zo snel besluiten te nemen: ‘je hebt ofwel een raad die door nu zware ingrijpende besluiten te nemen, over haar termijn gaat regeren. Of je zit met een nieuwe en onervaren raad, die niet kan overzien wat voor besluiten ze neemt.’

Daarnaast zijn noch de ict, noch de ambtenaren zelf klaar voor de wet, stelt Belhaj. Hoewel ambtenaren wel op de hoogte zouden zijn van de wet en wat deze voor hen behelst, hebben ze vanwege het laatste uitstel van de inwerkingtreding hun vertrouwen verloren.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *