nieuws Bestuurskracht

Ruim helft Nederlanders van plan te stemmen voor waterschappen

56 Procent van de Nederlanders is van plan om te gaan stemmen voor de waterschapsverkiezingen op 15 maart. Een groot deel van hen weet echter nog niet op welke partij. Dat blijkt uit onderzoek door Citisens, uitgevoerd in opdracht van de Unie van Waterschappen.

Daaruit komt ook naar voren dat 85 procent van de ondervraagden de grote waterschapsthema’s (waterveiligheid, waterkwaliteit en waterkwantiteit) belangrijk vindt. Welk van die onderwerpen prioriteit heeft en waarvoor men bereid zou zijn (meer) belasting te betalen, verschilt per regio. Voor de komende verkiezingen staan drie thema’s centraal: extreem weer, de invloed van water op de inrichting van Nederland en waterzuivering.

De verwachte opkomst van 56 procent is een stuk lager dan de opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen (in 2021 ruim 80 procent), maar iets hoger dan de opkomst bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen (50 procent in 2022).

Om kiezers te helpen met een keuze en om ze stimuleren naar het stemhokje te gaan, hebben de waterschappen de website www.mijnstem.nl gelanceerd, een kieswijzer waar je per waterschap je mening kan toetsen aan die van de verkiesbare partijen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *