nieuws Bestuurskracht

Winkelgebieden met subsidie op de schop

Elf gemeenten krijgen in totaal 22 miljoen euro subsidie om hun winkelgebied of winkelstraat aan te pakken. Dat bedrag komt voort uit de eerste ronde van het programma Impulsaanpak Winkelgebieden.

De elf gemeenten die een bijdrage ontvangen zijn Alkmaar, Bunschoten, Den Helder, Hardenberg, Heerlen, Hengelo, Het Hogeland, Hilversum, Oldambt, Roosendaal en Sittard-Geleen.

Tot en met 30 mei 2022 konden Nederlandse gemeenten financiële ondersteuning aanvragen om winkelgebieden weer aantrekkelijk te maken voor zowel bewoners als bezoekers. Door het gebied anders vorm te geven en de kwaliteit van panden en de openbare ruimte te verbeteren moet de winkelervaring verbeteren. In de projecten die een bijdrage ontvangen is aandacht voor bijvoorbeeld looproutes, afwisseling van het winkelaanbod, toegankelijkheid en de uitstraling van het winkelgebied.

In Publiek Denken 34: Wonen in actie legde Jacques de Win, adviseur Retailagenda bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, uit dat de winkelsector een ingewikkelde transitie doormaakt. ‘In straten die het hardst geraakt worden, is er verloedering, leegstand, ondermijning en achterstallig onderhoud. Een op de tien mensen werkt in de retailsector en voor de binnensteden is de branche van groot belang. Daar moeten wij als overheid een helpende hand toesteken.’

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *