nieuws Bestuurskracht

GoudApot: van koekjes tot natuurspeeltuin

De Stichting GoudApot krijgt jaarlijks 220.000 euro van de gemeente Gouda en mag dat geld zelf toekennen aan projecten van inwoners van de stad. Dit betekent overigens niet dat iedereen zomaar kan graaien in de pot met goud onder aan de regenboog, waar het logo van de stichting naar knipoogt. Het is een vorm van burgerparticipatie, waarbij de gemeente nadrukkelijk niet de eindregie heeft.

Eind 2015 besloot de gemeente om GoudApot een zak geld te geven voor het meefinancieren van projecten die de stad leuker en beter maken. ‘Loslaten en burgerkracht benutten is het credo van de gemeente en daar is durf voor nodig,’ zegt secretaris Heleen Verkade. ‘De gemeente geeft ons geld en bemoeit zich niet met de verdeling,’ vult een van de twee initiatiefnemers Wim van Beek aan.

Sociale cohesie
GoudApot krijgt jaarlijks zo’n tweehonderd aanvragen voor subsidie. Het bestuur legt aanvragen voor aan een beoordelingscommissie, die de ideeën toetst aan een eigen kader. ‘Belangrijk is onder meer dat er inwoners van de stad bij betrokken zijn, dat er geen winstoogmerk is en dat het plan de sociale cohesie bevordert in de gemeente,’ zegt Verkade.

*Dit is het eerste deel van een artikel uit PD 30 Burgerparticipatie: Eenrichtingsverkeer of cocreatie? Lees hier verder

Beeld: GoudApot

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *