nieuws Bestuurskracht

Vertrouwen in politiek blijft laag

Het vertrouwen in de politiek blijft laag. Dat blijkt uit vandaag verschenen onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Ongeveer de helft van de Nederlanders geeft de politiek een onvoldoende. Veel mensen zijn kritisch en zetten vraagtekens bij de wil en het vermogen van de politiek om de grote problemen van dit moment aan te pakken. Aan de andere kant blijft de tevredenheid van Nederlanders over het functioneren van de democratie hoog.

Het is volgens het SCP belangrijk dat kritische burgers niet afhaken. Daarom moet de overheid laten zien dat ze luistert, betrouwbaar is, keuzes uitleggen en daarnaar handelen – al is dat niet gemakkelijk met de grote uitdagingen waar het kabinet voor staat, aldus het SCP.

Het SCP noemt een laag vertrouwen in de politiek niet per definitie een probleem, omdat in een democratie burgers de politiek nu eenmaal kritisch moeten volgen. Maar het wordt problematischer als mensen afhaken of zich actief gaan verzetten, bijvoorbeeld omdat hun wantrouwen structureel is of omdat ze niet geloven dat de politiek in staat is om problemen op te lossen.

*In maart 2021 sprak Publiek Denken met Johan Remkes over de staat van de democratie en de politiek. Lees hier dat interview terug.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *