nieuws Bestuurskracht

Vertrouwen in wetenschap hoog, maar niet onvoorwaardelijk

Het vertrouwen van burgers in de wetenschap is hoog, maar is aan voorwaarden verbonden. Dat blijkt uit onderzoek van het Rathenau Instituut. Omdat die bevinding in coronatijd op de nodige verwondering kan rekenen, dook het Rathenau dieper in het onderzoek: wat weten we precies over dat vertrouwen van burgers in de wetenschap?

Begin 2021 gaven Nederlanders hun vertrouwen in de wetenschap gemiddeld een 7,4 als rapportcijfer: hoger dan ooit, en bovendien hoger dan het vertrouwen in de rechtspraak, de media, de regering en grote bedrijven. Tegelijkertijd constateert het Rathenau dat maatschappelijke vraagstukken rondom de wetenschap in coronatijden ook groter zijn dan ooit.

Het instituut mat daarom het afgelopen jaar ook de voorwaarden die Nederlanders verbinden aan hun vertrouwen in de wetenschap. Daaruit blijkt dat burgers duidelijke voorwaarden hebben waaraan wetenschappers moeten voldoen, met name op financieel gebied. Ze benoemen expliciet dat de onafhankelijkheid van de wetenschappers en wetenschappelijke organisaties geborgd moet zijn binnen de samenwerking met overheid. Ze zien in dat het waardevol kan zijn als een opdrachtgever meedenkt over bijvoorbeeld de onderzoeksvraag of de onderzoeksmethode, zodat onderzoek beter aansluit bij de vraag van de opdrachtgever. Maar burgers willen niet dat opdrachtgevers zich bemoeien met het opschrijven van bevindingen en conclusies.

Wat de kritiek op de (corona)wetenschap betreft, ondervond het Rathenau dat verlies van vertrouwen in de wetenschap meer te maken heeft met wat de overheid met wetenschappelijke kennis doet, dan met de wetenschap zelf.  Er ontstaat maatschappelijke druk op de wetenschap, wanneer de overheid beleidsmaatregelen neemt waarin burgers zich niet kunnen vinden, en deze legitimeert op grond van wetenschappelijk onderzoek. Afkeer of wantrouwen van beleid, leidt in zo’n geval tot afkeer van de onderliggende wetenschap.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *