nieuws Bestuurskracht

Investeringen in weerbaarheid openbaar bestuur

Het kabinet gaat de komende tien jaar 100 miljoen extra investeren in het weerbaarder maken van het openbaar bestuur. Het geld moet gemeenten versterken tegen de invloed van ondermijning en bewustwording over en veiligheid van lokale bestuurders vergroten.

Ruim 65 procent van de burgemeesters geeft aan te maken gehad te hebben met verbale agressie of bedreiging en intimidatie. Dit geldt voor bijna 40 procent van de wethouders en 30 procent van de raadsleden. Vaak doen zij hier geen melding of aangifte van.

De City Deal Zicht op Ondermijning wordt uitgebreid en voortgezet, waardoor lokale overheden beter zicht krijgen op de voedingsbodems van ondermijnende criminaliteit in wijken en buurten.In veel gemeenten en ook provincies is er nog te weinig zicht op de processen binnen de eigen organisatie die vatbaar zijn voor ondermijning, zoals vergunningsverlening of handhaving.

Het dashboard Zicht op Ondermijning maakt op regionaal, gemeente-, wijk- en zelfs buurtniveau criminele patronen en fenomenen zichtbaar. Gemeenten krijgen zo meer informatie over ondermijnende criminaliteit, bijvoorbeeld over jonge aanwas in de drugscriminaliteit, om zo de preventieve aanpak hiervan te versterken.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *