nieuws Bestuurskracht

Hoge verwachtingen nieuw kabinet, weinig hoop op verandering

Burgers hebben hoge verwachtingen van een nieuw kabinet, maar weinig hoop dat er echt iets verandert. Dat blijkt uit Burgerperspectieven, een langlopend onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Vanwege de naderende verkiezingen heeft het SCP een extra onderzoek gedaan.

Het vertrouwen in de politiek is al een aantal jaar laag. Voor de val van het kabinet was 59 procent van de burgers ontevreden over de politiek. De belangrijkste reden daarvoor is dat burgers een opeenstapeling van maatschappelijke problemen zien, die de politiek niet oplost.

Burgers maken zich zorgen om een veelvoud aan onderwerpen, schrijft het SCP: toenemende armoede, immigratie, woningbouw, intolerantie en te veel of te weinig aandacht voor stikstof.

Daarnaast is de politiek zelf dus reden tot zorg. Burgers willen dat een nieuw kabinet beter luistert naar mensen en problemen daadkrachtig aanpakt. Uit het onderzoek blijkt echter dat niet veel mensen hoopvol zijn dat een nieuw kabinet daarin slaagt. Er zijn zorgen over problemen die langer blijven liggen omdat er nu weer verkiezingen zijn, over nieuwe politici die minder ervaring hebben en een mogelijk moeilijke formatie vanwege het grote aantal partijen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *