nieuws Bestuurskracht

‘Gemeenten pakken Woo actief op’

Gemeenten zijn actief begonnen met de implementatie van de Wet open overheid (Woo). Dat schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten op basis van eigen onderzoek.

Van de 342 gemeenten openbaart 97,3 procent een of meerdere categorieën van informatie actief, zoals de wet voorschrijft. Twee categorieën worden door 75,8 procent van de organisaties geopenbaard en drie categorieën door meer dan 50 procent van de ondervraagden. Een groot deel van de gemeenten heeft bovendien een projectleider aangesteld en/of een contactfunctionaris Woo.

Een beduidend lager aantal van de gemeenten heeft al een informatiebeheerplan opgesteld: slechts 36,7 procent. Een informatiebeheerplan moet inzicht en overzicht geven in de informatiehuishouding van een organisatie.

Uit de gegeven antwoorden blijkt dat het niet eenvoudig is om zowel informatie over het actief en passief openbaarmaking als ook de informatie rondom informatiehuishouding op orde te verzamelen. Het is belangrijk dat binnen een organisatie een centrale rol is belegd voor iemand die minimaal op de hoogte is van voortgang op beide onderdelen, schrijft de VNG.

De Wet open overheid (Woo) is sinds 1 mei 2022 van kracht. De wet moet overheden transparanter maken en zorgen dat overheidsinformatie vindbaar, uitwisselbaar, eenvoudig te ontsluiten en goed te archiveren is.

Het Instituut Maatschappelijke Innovatie en de Open State Foundation berichtten eerder dat de Woo bij de rijksoverheid leidt tot veel activiteit, maar vooralsnog ook tot versnippering en onduidelijkheid.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *