nieuws Bestuurskracht

Winnaars GemeenteDelers 2022 bekend

De gemeenten Delft, Amsterdam en Rotterdam en de regio Twente zijn de vier winnaars van GemeenteDelers. GemeenteDelers is een podium voor succesvolle innovatieprojecten waarbij kennis delen het belangrijkste doel is. De winnaars werden bekend gemaakt tijdens het VNG Congres op 29 juni 2022.

De jury was op zoek naar lokale casussen met landelijke potentie, zodat grotere doelgroepen of meer gemeenten van de bevindingen uit de projecten kunnen profiteren. Zij bekeken of de casussen succesvol, waardevol en herbruikbaar waren.

De gemeente Delft won in de categorie Informatietechnologie. De gemeente bouwt met ‘Het Gemeentelijk Gegevensmodel’ aan een gezamenlijk datafundament. Dit is een technische omgeving waarin gestructureerde en ongestructureerde gegevens worden verwerkt tot bruikbare informatie. Het model is open-source en gedeeld met andere gemeenten voor hergebruik en samenwerking.

De gemeente Amsterdam won in de categorie Kennis en Communicatie. De gemeente maakt met ‘Kind kan de digitale was doen’ spelenderwijs kinderen tussen de 8 en 12 jaar meer bewust van risico’s in de online leefwereld. In een game leren kinderen over cyberpesten, geldezels, oplichting en desinformatie.

De regio Twente won in de categorie Integrale aanpak Zorg en Welzijn. De regio helpt met ‘Twentse Koers op Gezondheid en Zorg’ inwoners van 14 Twentse gemeentes op weg door het realiseren van de juiste zorg op de juiste plek.

De gemeente Rotterdam won in de categorie Preventie en Perspectief Jongeren. De gemeente en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport helpen met ‘Project 010’ dakloze jongeren aan een woning met goede ondersteuning en een individueel keuzebudget op maat, zodat zij geen maatschappelijke opvang nodig hebben.

Uit de 94 deelnemende projecten werden twaalf finalisten gekozen. Zij mochten hun casus aan de jury pitchen.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *