nieuws Bestuurskracht

Wordt de Omgevingswet opnieuw uitgesteld?

Het ICT-systeem achter de Omgevingswet kent nog altijd ‘forse beperkingen’, aldus het ICT-adviescollege van de Eerste en Tweede Kamer. Daardoor dreigt de inwerkingtreding van de Omgevingswet opnieuw te worden uitgesteld.

De beoogde ingangsdatum van de wet is 1 januari 2023. Volgens het ICT-college is dit nog mogelijk, maar dan dient de overheid wel alles op alles zetten om de systemen te verbeteren.

Gebeurt dat niet en treedt de wet toch in werking, dan zijn er ‘maatschappelijke risico’s’, aldus het adviescollege. Als de systemen niet goed werken, kan de vergunningenverlening spaak lopen en vrezen bouwers dat woningbouw vertraging oploopt.

Ook ambtenaren zijn nog altijd bezorgd over de wet. Uit een peiling van I&O Research en Binnenlands Bestuur in september kwam naar voren dat zeven op de tien gemeenteambtenaren op nieuw uitstel hopen.

In de komende weken debatteert de Eerste Kamer over de Omgevingswet. Minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) besluit op 1 november over de invoeringsdatum van de wet.

Delen

Reageer

*

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *